Albertovský cheesecake
Nejedná se o pravý cheesecake, ale spíše o jemný tvarohový koláč. Recept jsem našla v Albert magazínu z roku 2007, připadal mi docela jednoduchý a rychlý. Naplánovala jsem si, že ho udělám na oslavu mých narozenin.
Na korpus:
- 100 g másla
- 200 g máslových sušenek (dala jsem esíčka)
- špetku skořice
- 1 vanilkový cukr
Na náplň:
- 4 vejce (dala jsem 3)
- 200 g cukru
- 600 g tvarohu (dala jsem 500 g – 2 vaničky)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 200 g žervé (dala jsem asi 100 g neochuceného pomazánkového másla)
- 1 vanilkový cukr
Na ovocné coulis (polevu)
- 400 g ovoce (např. borůvky, maliny, rybíz, jahody apod.)
- 1 lžíci cukru
- pár kousků celého ovoce na dozdobení
Nejdříve si uděláme sušenkové těsto. Rozpustíme máslo, rozdrtíme sušenky a vše smícháme. Sušenky mohou být máslové, karamelové, zázvorové – dle chuti. Sušenky jsem nechala rozsekat v mixéru, ale můžete je dát jen do pytlíku, uzavřít a několikrát je „přejet“ válečkem na těsto. Korpus můžete také dochutit skořicí a vanilkovým cukrem. Připravenou sušenkovou hmotu namačkáme do dortové formy (o průměru 24–26 cm), můžeme si pomoci sklenicí.
Náplň vytvoříme vymícháním všech ingrediencí elektrických šlehačem. Směs opatrně nalijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme při teplotě 150 C asi 60 minut.
Upečený koláč necháme ve formě vychladnout.
Cheesecake můžeme podávat s ovocným coulis – ovocnou šťávou. Ovoce 5 minut povaříme se 2 lžícemi vody. Směs propasírujeme přes sítko a přidáme 1 lžíci cukru. Před podáváním necháme vychladit.
Koláč nakrájíme a jednotlivé dílky bohatě polijeme coulis a dozdobíme ovocem.
Martina | 17. 3. 2012 So 22.14 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 1391x
Komentáře k textu
cheesecake jsem měl na jedné svatbě a byl luxusní. Tento vypadá podle fotografie taky hodně dobře!
27. 3. 2012 Út 10.48
Ještě jsem cheesecake nikdy neměl, ale vypadá to dobře
29. 3. 2012 Čt 12.46