Pampeliškový med
Při cestě z Beskyd jsme narychlo vyběhli z auta a nasbírali cca
400 květů pampelišek na uvaření pampeliškového medu. Pampelišek bylo
všude tolik, že mi jich nepřišlo ani líto . Podle následujících receptů jsme nechali vylézt
brouky, a poté zalili vodou (2l), přidali trochu citrónu a pomeranče a
chvíli povařili. Výsledek jsme nechali do druhé dne vyluhovat a večer jsem
přidal 2 kg cukru a začal vařit. Vařil jsem to zhruba dvě hodiny a pořád
byl medík docela tekutý, nakonec jsem toho vzdal a „med“ slil do sklinek a
šel spát.
Nalezené recepty:
Nakonec by mě jen zajímalo, zda takovýto lektvar je vůbec nějakým
způsobem zdravý? Je to vpodstatě obarvený a ochucený cukr. Navíc tím
dlouhým vařením se podle mě všechny dobré látky musely zničit. No nic
, nechám úvah,
medík se bude hodit do čaje jako sladidlo a na chleba – je
docela dobrý.