Pampeliškový med
Při cestě z Beskyd jsme narychlo vyběhli z auta a nasbírali cca 400 květů pampelišek na uvaření pampeliškového medu. Pampelišek bylo všude tolik, že mi jich nepřišlo ani líto . Podle následujících receptů jsme nechali vylézt brouky, a poté zalili vodou (2l), přidali trochu citrónu a pomeranče a chvíli povařili. Výsledek jsme nechali do druhé dne vyluhovat a večer jsem přidal 2 kg cukru a začal vařit. Vařil jsem to zhruba dvě hodiny a pořád byl medík docela tekutý, nakonec jsem toho vzdal a „med“ slil do sklinek a šel spát.
Nalezené recepty:
Nakonec by mě jen zajímalo, zda takovýto lektvar je vůbec nějakým způsobem zdravý? Je to vpodstatě obarvený a ochucený cukr. Navíc tím dlouhým vařením se podle mě všechny dobré látky musely zničit. No nic , nechám úvah, medík se bude hodit do čaje jako sladidlo a na chleba – je docela dobrý.