Ořechový likér
Už kdysi dávno jsem ochutnal domácí ořechovku a moc mi chutnala. Podruhé to bylo minulý rok na Ovčárně, kam ji dovezl kolega, a též to bylo výborné pití. Tak jsem si řekl, to nemůže být nic těžkého, ořechovku vyrobím sám. Sice jsem neměl žádný zaručený recept, děděný z pokolení na pokolení, ale koukl jsem na internet a stačilo to:
- Petr Kocanda – OŘECHOVÝ LIKÉR
- Ořechový likér (recepty.varení.cz)
- Recepty na ořechový likér
- Wikikuchařka/Ořechový likér
- Ořechovka – likér
- Ořechovka
Z receptů jsem použil uvedený na serveru recepty.vareni.cz, který je totožný s tím na Wikikuchařce.
1. krok – první várka
Ořechy jsem podle receptu nechal 24 hodin odmočit. Když jsem sléval hnědou tekutinu, tak jsem přemýšlel, jestli to není škoda a jestli se z těch ořechů ještě něco vyluhuje – později se ukázalo, že to byly zbytečné obavy.
Do 3-litrové sklenice jsem dal následující ingredience:
- 1 kg nezralých vlašských ořechů trhaných v polovině června
- 1,5 litru hanácké vodky
Sklenici jsem uzavřel plastovým víkem a ještě mikrotenovým sáčkem s gumkou a nechal něco přes měsíc stát na teplém místě (na lednicče v pokoji, tak aby na ni nedosáhla Verča). Sklenici jsem jednou denně protřepal. Poté jsem vše přecedil a profiltroval pomocí kávových filtrů. Výslednou hnědozelenou tekuninu jsem dal do láhve – chuť byla ořechová a docela štiplavá. Zarazila mě ta nazelenalá barva a trochu jsem se obával té štiplavosti (přemýšlel jsem, jestli jsem to s množstvím ořechů nepřehnal), ale po měsíci ležení v láhvi se to spravilo.
2. krok – druhá várka
Rozhodl jsem se, že do sklenice dám více bylinek a koření než bylo v původním receptu. Takže se moje druhá várka skládala z následujících ingrediencí:
- 0,5 l 80% líhu
- 0,5 l vody a 0,5 kg cukru (1 sáček vanilkového) jsem provařil
- hřebíček (0,5 lžičky)
- skořice (rulička)
- pomerančová kůra (citronová 2 lžíce)
- puškvorec
- čerstvý zázvor 6 koleček
- 3 kuličky jalovce
- špetku pelyňku
Sklenici jsem opět uzavřel a nechal měsíc na stejném místě, občas protřepal. Po měsíci byla výsledná tekutina krásně tmavě hnědá a na můj vkus hodně sladká.
3.krok – slití obou várek
Na konci srpna jsem se jeden večer vrhl na poslední fázi výroby. Štiplavá chuť první várky téměř zmizela, barva se změnila více do hněda a tekutina obsahovala malé černé částečky. Takže jsem ji ještě jednou profiltroval přes kávový filtr. Druhou várku jsem scedil a též se snažil profiltrovat přes filtr, ale moc to nešlo, takže jsem to přefiltroval přes něco méně hutnějšího.
Výsledné objemy obou várek:
- 1,15 l sladký
- 1,4 l ostrý
Počítal jsem, že toho bude o trochu víc, ale něco se ztratilo na vyhozených nasáklých ořechách a při filtrování, kdy jsem musel často měnit papírové filtry.
Nakonec jsem vyzkoušel dva různé poměry mísení:
- 1 : 1 sladké
- 2 : 1 ostřejší – OK
Vzhledem k množství obou várek, se můj poměr 1,4 : 1,15 spíš klonil k sladší variantě (nechělo se mi přidávat další alkohol) – to si však musí každý rozhodnout sám. Výsledkem bylo 2,5 litru tmavě hnědého, tak akorát sladkého, krásně po ořeších vonícího likéru. Nyní mám v plánu ho nechat uležet a vytáhnout na vánoce .
Cena
Sečteno a podtrženo, moje cena ořechového likéru je: 270 Kč/litr.
- Ingredience: 674 Kč
- Potřebné pomůcky: 90 Kč
Ceny jednotlivých položek:
- 3× Hanácká vodka – 120 Kč/ks
- kandovaná citrusová kůra – 14 Kč
- zázvor – 5 Kč
- pelyněk nať (Grešík) – 29 Kč
- puškvorec kořen (Grešík) – 46 Kč
- 0,5 l 80% konzumní líh jemný (Palírna U Zeleného stromu Prostějov) – 419 Kč/l
- plastový trychtýř na filtry – 49 Kč
- filtry na kafe (vel. 4, 100 ks) – 41 Kč
- 0,5 kg cukru krystal – 20 Kč/kg
Pozn.
Nově jsem narazil na následující zajímavé stránky:
- Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem
- Domácí meruňkový likér
- Jak připravit hravý třešňový likér
- Poslední moje překvapení týkající se naší staré dobré ořechovky přišlo z Itálie z oblasti kolem Ferrary, kde je možné koupit ořechový likér Nocino. Když jsem se na to koukl trochu detailněji, tak jsem zjistil, že to je nejspíš pramáti naší ořechovky. Zde přidávám odkaz na stránku s informacemi o Nocinu a receptu na něj.
Ředění ořechovky
Poslední dobou dělám ořechovku z lihu, a tak to musím ředit . Naposledy jsem to nechal na zhruba 50 % podle následujících stránek:
Komentáře k textu
Ořechovka je dobrá – dělám jí velmi podobně. Nicméně nejlepší likéry ze zahrady se mi daří z višní/třešní.
27. 9. 2012 Čt 13.02
ořechovku už dělám léta, akorát používám domácí pálenku, jak psal Eskim… většinou z jablek, protože těch je nejvíc
11. 10. 2012 Čt 09.55
super tip, o takom niečom som ešte nepočul, ale určite to nieked yvyskúšam
28. 10. 2012 Ne 12.23
Rozhodně stojí za tu práci. Opět jsem se rozhodl, že se do výroby pustím…
28. 10. 2012 Ne 17.34
Ořechový likér dělám skoro 10 let. Postupně dávám přednost maceraci v řidším lihu, konkrétně v 37,5% vodce (pro jednoduchost), u 40% vodky je výsledek peprnější.
6. 11. 2012 Út 18.23
Ořechovka je moc dobrá, také ji děláme již pár let. S tou vodkou je to zajimavé.
5. 12. 2012 St 13.36
zdravím, má ořechovka je zelená, ale normálně by měla být hnědá.. poradíte, kde jsem udělala chybu? díky
18. 8. 2014 Po 17.12