Pečený čaj
Sice je teprve polovina léta, ale už je čas myslet na to, co nás zahřeje v zimě. U tety jsem si natrhala kyblík červeného a černého rybízu. Raďa chtěl zkusit uvařit rybízový sirup a já jsem dostala recept na pečený čaj. Nikdy jsem ho nepila, jen o něm někde zaslechla, tak jsem už teď moc zvědavá, jak bude v zimě chutnat.
- 1 kg rybízu
- 1 kg letního ovoce (maliny, ostružiny, jahody, borůvky, hrušky, švestky) – nic takového jsem neměla, tak jsem přidala jen 0,5 kg meruněk
- 3/4 kg cukru
- 1–2 lžičky skořice
- 4 ks badyánu
- 5 ks hřebíčku
- 2 citrony
- cca 2 dcl rumu
Ovoce nakrájíme na kostičky (i citron) a dáme do hlubšího pekáče. Přidáme drobné ovoce a zasypeme cukrem. Dáme všechno koření a dobře promícháme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180–200°C asi 30–40 minut. Během pečení asi 2krát promícháme.
Hned po upečení přidáme rum. Rychle promícháme a naplníme do šroubovacích skleniček. Otočíme dnem vzhůru jako marmeládu.
Použití: do hrnečku dáme 1–2 lžíce této směsi (možná víc dle chuti) a zalijeme horkou vodou. Vypijeme jako čaj.
Komentáře k textu
Pečený čaj jsem také nikdy nedělala. Nějaké to letní ovoce na zahrádce máme, takže také vyzkouší a jsem zvědavá jak bude chutnat.
23. 7. 2012 Po 21.23
my jsme obdobný recept dělali cca před 2 týdny a výsledek je božský, můžeme se po něm utlouct. Pečený čaj je vhodný také jako nápln pro různé koláče – dělali jsme obrácený jablkový závin a čaj tomu dodal právě šmak.
24. 7. 2012 Út 11.12
tak toto musim fakt vyskusat…vyzera to chutne a aj tak som chcel prejst na vegeteriansku stravu
13. 8. 2012 Po 11.08
Pečený čaj jsem ještě nepil, ale už se těším na zimu a určitě to vyzkoušíme.
20. 8. 2012 Po 00.11
Pečený čaj jsem poprvé pil v jedné kavárně, chtěl jsem to zkusit a musím říct že mě to mile překvapilo. Opravdu dobrý čaj
22. 8. 2012 St 16.59
tak toto vyzera božsky…musim to este tento vikend pripravit…mňamkááá
24. 8. 2012 Pá 12.47