Pastýřův koláč
Pastýřův koláč neboli Shepherd's Pie jsem poprvé jedla před 7 lety v Anglii. V červnovém čísle časopisu Albert mi toto výborné a jednoduché jídlo připomněli. Rozhodla jsem se jejich recept vyzkoušet.
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule
- 4 karotky
- 500 g mletého hovězího masa
- 4 lžíce worcesterské omáčky
- 4 lžíce rajčatového pyré
- 2 kostky hovězího bujonu
- 1 kg brambor
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce polotučného mléka
- sůl
- pepř
Ve velkém kastrolu vhodném do trouby na rozehřátém oleji osmahněte cibuli, poté přidejte nastrouhanou mrkev a lehce osmahněte. Přidejte maso a za stálého míchání ho opečte dohněda. Poté přidejte worcesterskou omáčku a rajčatové pyré. Vmíchejte rozdrobené bujonové kostky, zalijte asi 400 ml vroucí vody a dobře promíchejte. Kastrol zakryjte a na mírném plameni vše duste asi 30 minut. Občas promíchejte. V průběhu dušení masa si připravte bramborovou kaši, brambory vařte doměkka v osolené vodě a vyšlehejte s máslem a mlékem. Bramborovou kaši rozprostřete (chcete-li použijte sáček s trubičkou ve tvaru hvězdy) na masovou směs a buď zapečte pod grilem dozlatova, nebo pečte půl hodiny při 200 °C.
Místo kastrolu jsem použila pánvičku, pak masovou směs přendala do zapékací misky a rozprostřela na ni bramborovou kaši. V troubě jsem nechala zezlátnout možná trochu déle, ale mám raději křupavější povrch.
Zkoušela jsem kaši naaranžoval pomocí zdobičky, ale vůbec mi to nešlo (zadrhávaly se mi tam kousky brambor).
Martina | 20. 6. 2012 St 21.49 | Vaření, Jídla z masa, Hovězí maso | Tisk | 778x
Komentáře k textu
Dnes jsem vyzkoušela, recept výborný, celé rodině chutnalo
24. 7. 2012 Út 23.45
Jsem dalším kdo to vyzkoušel. Moc nám to chutnalo. Jen tak dál.
7. 8. 2012 Út 21.32