Ciabatta bulky
V domácí pekárně většinou peču osvědčené recepty na chleba nebo si nechám kynout těsto na buchtu. Občas mám ale chuť vyzkoušet v ní něco nového, takže jsem se dnes vrhla do pečení ciabatt. Recept jsem našla na tomto odkaze.
- 350 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 – 3 lžičky soli = 20 g
- 1 lžička cukru
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
Pekárnu nastavíme na program Těsto (nebo uhněteme v robotu cca 15 minut a necháme v teple kynout cca 45 minut).
Po ukončení programu těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu nebo na silikonový vál. Rozdělíme na 10 stejných dílů, které vytvarujeme do kulatého nebo oválného tvaru a lehce zploštíme. Bulky naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a překryjeme olejem potřenou potravinovou fólií. Necháme kynout dalších 30 minut (nebo až těsto zdvojnásobí svůj objem). Housky pomašlujeme mlékem a poprášíme moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 20 minut. Hotové ciabatty ihned přendáme z plechu na mřížku.
Nechtělo se mi moc hrát s tvary bulek, takže estetika za nula bodů, ale chutnaly nám moc.
Pozn. Asi po 10 letech jsem ciabatty zkoušela péct znovu a moc nám chutnaly. Těsto jsem zadělala v robotu. Vykynuté těsto jsem rozdělila na 4 díly a prsty roztáhla na délku plechu, zploštěla, přeložila z jedné a druhé strany (jako štrůdl) a vytvarovala večky. Přenesla jsem je na plech s pečícím papírem a nechala ještě pár minut kynout. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 220 °C asi 25 minut. Jedli jsme je plněné s rajčaty a mozzarellou. Mňam.Martina | 3. 9. 2012 Po 21.28 | Vaření, ostatní pro pekárnu | Tisk | 824x