Lívanečky se zakysanou smetanou a žahourem
Raďa mi už asi 2 měsíce slibuje palačinky, ale pořád se k tomu nějak nemá. Takže jsem se rozhodla, že ho překvapím a zkusím mu k večeři udělat něco podobného. Ve stejném čísle magazínu Albert jako předchozí recept na rizoto se mi zalíbil recept na lívanečky se zakysanou smetanou a žahourem.Recept je dle magazínu pro 4–6 osob, proto jsem dělala dávku ze 2/3. Bylo z toho asi 26 větších lívanečků, nemám na ně speciální pánev, takže byly trošku větší, ale tvarově se docela povedly.
- 1,25 l mléka (já 0,8 l)
- 80 g krupicového cukru (55 g)
- kostka čerstvého droždí (2/3)
- 40 g másla, rozpuštěného, vychladlého (26 g)
- 1 vejce + 2 žloutky (1 vejce a 1 žloutek)
- špetka soli
- 750 g hladké mouky (500 g)
- slunečnicový olej na opékání
Na žahour:
- 500 g borůvek, klidně i mražených (použila jsem malou skleničku zavařených)
- 50 g moučkového cukru
- 1 větší lžička másla
- mletá skořice
- 200 ml smetany
- 1 lžička solamylu nebo 2 lžíce strouhaného perníku na zahuštění
Na ozdobu:
- zakysaná smetana
- čerstvé borůvky
Mléko lehce ohřejeme a pak část odlijeme do větší misky. Do ní přisypeme i cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme máslo, vejce, žloutky a sůl a promícháme. Přidáme po částech i mouku a zbylé mléko a zaděláme spíš řidší těsto. Necháme ho na teplém místě vykynout do dvojnásobku. Lívanečník lehce vytřeme olejem, naběračkou rozlijeme těsto a postupně z obou stran opečeme lívance. Udržujeme je teplé.
Uděláme si žahour. Borůvky vsypeme do hrnce, zalijeme zhruba 100 ml vody, zasypeme cukrem a spolu s máslem rozvaříme. Po dosažení bodu varu vaříme 5 až 10 minut – podle toho, zda chceme mít v omáčce kousky borůvek, anebo ovoce raději zcela rozvaříme. Přidáme skořici. Ve smetaně rozmícháme lžičku solamylu a přilijeme ji k borůvkám. Necháme za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.
Lívance poléváme žahourem, ozdobíme kopečkem zakysané smetany a čerstvými borůvkami a ihned podáváme.
Martina | 7. 9. 2012 Pá 21.41 | Vaření, Sladká kuchyně, Sladká jídla | Tisk | 862x
Komentáře k textu
Vypadají suprově. Zkoušeli jste taky lívance, ale jenom s cukrem a skořicí? U nich platí, že v jednoduchosti je síla.
22. 9. 2012 So 11.39