Lívanečky se zakysanou smetanou a žahourem

Raďa mi už asi 2 měsíce slibuje palačinky, ale pořád se k tomu nějak nemá. Takže jsem se rozhodla, že ho překvapím a zkusím mu k večeři udělat něco podobného. Ve stejném čísle magazínu Albert jako předchozí recept na rizoto se mi zalíbil recept na lívanečky se zakysanou smetanou a žahourem. DSC_0337_resize

Recept je dle magazínu pro 4–6 osob, proto jsem dělala dávku ze 2/3. Bylo z toho asi 26 větších lívanečků, nemám na ně speciální pánev, takže byly trošku větší, ale tvarově se docela povedly.

  • 1,25 l mléka (já 0,8 l)
  • 80 g krupicového cukru (55 g)
  • kostka čerstvého droždí (2/3)
  • 40 g másla, rozpuštěného, vychladlého (26 g)
  • 1 vejce + 2 žloutky (1 vejce a 1 žloutek)
  • špetka soli
  • 750 g hladké mouky (500 g)
  • slunečnicový olej na opékání

Na žahour:

  • 500 g borůvek, klidně i mražených (použila jsem malou skleničku zavařených)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 větší lžička másla
  • mletá skořice
  • 200 ml smetany
  • 1 lžička solamylu nebo 2 lžíce strouhaného perníku na zahuštění

Na ozdobu:

  • zakysaná smetana
  • čerstvé borůvky

Mléko lehce ohřejeme a pak část odlijeme do větší misky. Do ní přisypeme i cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme máslo, vejce, žloutky a sůl a promícháme. Přidáme po částech i mouku a zbylé mléko a zaděláme spíš řidší těsto. Necháme ho na teplém místě vykynout do dvojnásobku. Lívanečník lehce vytřeme olejem, naběračkou rozlijeme těsto a postupně z obou stran opečeme lívance. Udržujeme je teplé.

Uděláme si žahour. Borůvky vsypeme do hrnce, zalijeme zhruba 100 ml vody, zasypeme cukrem a spolu s máslem rozvaříme. Po dosažení bodu varu vaříme 5 až 10 minut – podle toho, zda chceme mít v omáčce kousky borůvek, anebo ovoce raději zcela rozvaříme. Přidáme skořici. Ve smetaně rozmícháme lžičku solamylu a přilijeme ji k borůvkám. Necháme za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.

Lívance poléváme žahourem, ozdobíme kopečkem zakysané smetany a čerstvými borůvkami a ihned podáváme.

DSC_0324_resize DSC_0332_resize

Martina | 7. 9. 2012 Pá 21.41 | Vaření, Sladká kuchyně, Sladká jídla | Tisk | 862x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Josef

Vypadají suprově. Zkoušeli jste taky lívance, ale jenom s cukrem a skořicí? U nich platí, že v jednoduchosti je síla.

22. 9. 2012 So 11.39

[2]reagujmejlweb Ruda

[1] Josef:Máš pravdu, ty jsou taky dobrý ;)

24. 9. 2012 Po 16.01

[3]reagujmejlweb dada

krásné hned bych si dala kdyby někdo udělal :-P

4. 10. 2012 Čt 20.20

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: