Kakaová bábovka
Už dlouho jsme nedělali žádnou buchtu natožtak bábovku. Takže jsem se rozhodl, že nějakou upeču. Vzpomněl jsem si, jak jsem „zamlada“ dělal pod dozorem mamky hrnkovou bábovku a pln nadšení jsem se vrhl do příprav. Jenže jsem si samozřejmě nevzpomněl na jednotlivé poměry hrnků a navíc doma jsme měli na to určený hrnek . Na netu jsem nechtěl brouzdat, a tak jsem vytáhl jednu z našich kuchařek a vybral recept Kaková bábovka.
Budete potřebovat:
- 2 vajíčka
- 130 g másla nebo rostlinného tuku
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce instatní kávy
- 120 ml mléka
- 2–3 lžíce rumu
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Já jsem navíc přidal nějaké vlašské ořechy a rozinky.
Bábovku jsem nakonec nedělal úplně podle receptu, protože jsem ji chtěl mít mramorovanou. Takže jsem nejdřív ušlehal vejce s tukem a cukrem do pěny. Přidal jsem kávu, vlažné mléko, rum a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Poté jsem nasypal ořechy a rozinky a vše zamíchal – bylo to docela husté. Tak dvě třetiny jsem vylil do vysypané formy. Do zbylého těsta jsem dal zmíněné dvě lžíce kakaa, a po zamíchání dolil do formy. Vše jsem pak vložil do trouby cca 170°C a pekl zhruba 40 minut.
Radim | 22. 2. 2013 Pá 15.47 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 595x