Hovězí po burgundsku
V sobotu jsem v rámci procházky s kočárkem v obchodě koupila hovězí maso a cestou domů přemýšlela, co si z něho v pondělí uvaříme. Vzpomněla jsem si na nedávný díl pořadu Prostřeno, kde paní Renata dělala Hovězí po burgundsku. Takže bylo vymyšleno, jen jsme ještě v neděli museli dokoupit potřebné suroviny. Recept jsem nakonec ale použila jiný, než z Prostřena.- 3/4 l červeného vína (dala jsem 1/2 l)
- 1 kg hovězí kýty (měla jsem 0,75 kg)
- 1 velká cibule
- 1/2 hlavičky česneku (dala jsem asi 2 stroužky)
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček pepře
- několik čerstvých bylin – rozmarýn, tymián, majoránka (použila jsem sušené)
- 150 g slaniny
- 3 lžíce olivového oleje
- 200 g mrkve
- 15 ks malých cibulek (neměla jsem)
- silnější plátek másla
- 150 g malých žampiónů (dala jsem 250 g)
- střik koňaku (2 cl) (neměla jsem)
- sekaná petrželka
Maso nakrájíme na větší kostky (3×3 cm), cibuli a mrkev na kolečka (malé cibulky ponecháme celé). Vložíme do mísy na marinování a zalijeme vínem a přidáme všechno koření. Necháme v chladu marinovat do druhého dne. Druhý den slijeme přes síto víno a vybereme okapané maso a zeleninu. Do silnostěnného hrnce s dobrou těžkou poklicí dáme vyškvařit slaninu společně s olivovým olejem, přimícháme celé cibulky, kolečka mrkve z marinády a dozlatova opečeme. Vyjmeme z hrnce a na oleji orestujeme kostky masa společně s plátky česneku. Když je maso ze všech stran opečené, přidáme opět osmaženou cibuli s mrkví, slaninu, koření z nálevu a zalijeme vínem z marinády, které jsme si ponechali právě pro tento účel. Mírně osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném plameni dusit (jemně probublávat) až do úplného změknutí masa, tedy nejméně 2 a 1/2 hodiny. Před koncem dušení osmahneme půlky žampiónů na másle. Na posledních 10 minut dušení je přidáme do hotového pokrmu a celý pokrm zjemníme kapkou koňaku. Při servírování na talíři posypeme sekanou čerstvou petrželkou nebo jinou chutnou bylinkou. Maso je měkké a obklopené hustou šťávou, i když jsme ničím nezahušťovali. O výsledný efekt se postarala zelenina a cibule. Podáváme stylově s francouzskou bagetkou a zapíjíme červeným vínem. My jsme si to dali s knedlíkem.
Martina | 1. 4. 2013 Po 20.05 | Vaření, Jídla z masa, Hovězí maso | Tisk | 1039x
Komentáře k textu
Pomalu dušené hovězí v pinotu doma milujeme. Pomalý hrnec se na toto perfektně hodí. Jen tedy ve francii jsem to nikdy neviděl s knedlikem :D vždy s nějakým pyré, nejčastěji bramborové nebo celerové je taky moc fajn. Proto to tak doma taky děláme a knedlík nechávám k svíčkové. Bagetka na vytření talíře nesmí na stole v ošatce chybět… A v burgundsku říkají, že na Boeuf Bourguignon jsou třeba tři láhve Pinotu – 1. ve které se maso dělá, 2. se popíjí během pomalého vaření a 3. se servíruje na stůl :D
21. 4. 2013 Ne 00.53