Čokoládový lanýžový dort
V sobotu se u nás konala další rodinná sešlost – tentokrát kvůli přivítání našeho Ondráška jako nového občánka města Olomouce. Ve 13:15 jsme se zúčastnili slavnostního obřadu na radnici a potom se přesunuli k nám na kafíčko a zákusek. Rozhodla jsem se zkusit udělat lanýžový dort. Použila jsem recept z ApetitOnline. Aby byl dort stabilnější (a větší:-), tak jsem pod něj ještě upekla čokoládový piškotový korpus. S korpusem je postup stejný, jen nalijete směs ne přímo do formy, ale na vychladlý korpus.
- 250 g kvalitní hořké čokolády (dala jsem 1 tabulku 70% a 1 tabulku 81%)
- 2 lžíce medu
- 600 ml smetany ke šlehání + ztužovač, nebo smetanového krému mascarpone (dala jsem 400 ml smetany, 1 ztužovač a 250 g mascarpone)
- 4 lžičky instantní kávy
- 1 lžička mleté skořice
- kakaový prášek (pravé kakao, ne instantní) na posypání
Dort je rozpočítán na rozevírací dortovou formu o průměru 18cm (měla jsem větší, asi 26cm). Výborný tip: vyložte ji plastovým proužkem a nezapomeňte na dno formy. Dezert pak snadněji vyjmete.
Nejprve si nalámeme čokoládu a dáme ji spolu se třetinou smetany a dvěma lžičkami medu nad parní lázeň. Necháme ji pomalu rozpouštět a mezitím si připravíme zbytek. Zbylou smetanu vlijeme do velké mísy, vyšleháme do tuha, přidáme ztužovač, kávu a skořici. Přidáme mascarpone a opatrně vyšleháme do hladka. Čokoládu (vychlazeno zhruba na tělesnou teplotu) přidáme do mísy se šlehačkou a všechno opatrně promícháme, až je směs krásně jemná, zhoustlá, hladká a nadýchaná. Formu naplníme směsí a obrácenou lžící uhladíme povrch. Dáme do lednice a necháme přes noc ztuhnout (přes formu přetáhneme fólii). Poté, co dort ztuhne, jej hustě posypeme hořkým kvalitním kakaem a můžeme podávat.
Martina | 6. 4. 2013 So 22.19 | Vaření, Sladká kuchyně, Nepečené moučníky | Tisk | 1099x