Bezinkový likér
V rámci podzímního všehosběru (ořechy, hrušky, jablky, šípky,…) jsem se rozhodl, že natrhám trochu černého bezu a zkusím udělat bezinkový likér. Na netu jsem našel pár receptů:
- Likér z černého bezu (Odpovedi.cz)
- Šťáva, sirup a likér z bezinek
- Bezinkový likér (Coop Club)
- Bezinkový likér
Z receptů jsem si vybral vše dobré, co se mi líbilo a hlavně hodilo:
- kuliček černého bezu jsem nakonec měl jen 1,7 kg (plus další várka cca 0,5)
- pár kousků hřebíčku
- trochu skořice v kuse
- jeden kousek badyánu (nemám jej moc rád, tak jsem to nepřeháněl)
- jednu vrchovatou lžičku kávy
- bez jsem zalil vodou, tak aby byl celý ponořený a na to množství to vyšlo zhruba na 0,8 litru
- cukru jsem dal 700 g
- 0,5 litru rumu
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 sáček vanilkového cukru
Bezinky jsem zhruba těch 20 minut vařil a skoro ke konci jsem přidal
kávu. Poté jsem je nadvakrát scedil a přidal cukr a chvíli povařil. Po
schladnutí jsem přidal rum. Chuťově mi to však přišlo moc sladké a ta
káva byla až moc výrazná. Takže jsem následující den šel ještě jednou
pro bezinky, které jsem s vodou jen uvařil a scezenou šťávu (cca
0,5 litru) jsem přidal ke stávající várce. Celkem jsem udělal necelé
3 litry likéru . Je
výborný a jsem zvědavý jestli je opravdu tak zdravý jak se všude píše
nebo jsem vše zdravé zabil tím vařením
.