Vláčný mrkvový perník
Blíží se čas pečení vánočních perníčků, ale než se k tomu dostaneme, tak jsem o víkendu upekla vláčný mrkvový perník. V receptu je použita celozrnná mouka a mrkev, takže můžete mít hned lepší pocit ze zdravějšího moučníku. Recept jsem našla zde.Autorka píše, že toto množství je na menší plech (20×30cm) nebo kulatou dortovou formu. Já jsem ho udělala na plech cca 25×40cm, použila jsem větší hrnek (0,33l).
Na těsto:
- 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové mouky jemně mleté (já jsem dala 1 hrnek polohrubé mouky a 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky)
- 1 hrnek cukru, nejlépe třtinový (dala jsem cukr krupici)
- 1 lžíci kakaa (dala jsem 2 lžíce, máme raději tmavší)
- 2 lžičky perníkového koření (dala jsem prášek do perníku)
- 1 kypřící prášek do pečiva, ideálně z vinného kamene bez fosfátů
- 1 hrnek mléka
- 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
- 1 vejce (dala jsem 2 vejce)
- 1 větší na jemno nastrouhanou mrkev
- 2 lžíce třtinové melasy, lze vynechat, s ní je to ale lepší (nedala jsem, ani nevím, co to je)
Na polevu:
- 3/4 tabulky hořké čokolády
- cca 70ml mléka nebo smetany
- 2 lžíce marmelády (nejlépe meruňkové)
Postup: Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek. Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce. Vše spojte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem. Do těsta přidejte 2 lžíce melasy a úplně nakonec jednu větší na jemno nastrouhanou mrkev. Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy. Pečte na 160 °C 25 – 30 minut.
Jak na úžasnou jednoduchou měkkou domácí čokoládovou polevu?
3/4 tabulky hořké čokolády nechte rozpustit na plotně v cca 70ml mléka nebo smetany. Zkrátka, aby měla krémovější konzistenci a dala se promíchat. Jakmile je hmota hladká, nechte ji pár minut zchladit, aby nebyla úplně vařící a vmíchejte do ní 2 lžíce marmelády.
Moje poznámka: Poleva byla opravdu výborná a perník samozřejmě vynikající, děkujeme za recept. Určtě brzy zopakujeme.
Martina | 30. 11. 2013 So 10.36 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 1272x