Tikka Masala
Verunka byla s babičkou a dědou na chaloupce, tak jsme si mohli dovolit uvařit něco pikantnějšího. Už delší dobu jsem měla chuť na nepálskou/indickou kuchyni. Našla jsem si recept na Chicken Tikka Masala od Kluků v akci.- 800 g vykostěných kuřecích stehen
- 1 lžíce směsi „tandoori masala“ (měla jsem koupené tandori cari, nevím, jestli je to moc velký rozdíl)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- sůl
- 2 lžíce pasty z česneku a zázvoru
- 6 lžic bílého jogurtu
Kuřecí maso nakrájíme na kostky a marinujeme v kořenící směsi z tandoori masala, mletého římského kmínu, soli, česnekovo-zázvorové pasty a bílého jogurtu. Vše dobře promícháme a necháme odležet.
Opékáme na pánvi nebo v létě na špízu na grilu ze všech stran, nebo na špízu v tandoru 15 minut. Tepelně zpracované maso vkládáme do níže uvedené omáčky a podáváme společně s dalem, chlebem, rýží, zeleninovým kari a rajtou.
Omáčka:
- 4 dl zeleninového základu (viz DAL)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 sušená chilli paprička
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce krájeného čerstvého zázvoru
- 2 cibule
- 6 středních rajčat
Ochutíme:
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička kari směsi na kuře „chicken curry masala“
- sůl
- 4 bobkové listy
- 1–2 kousky celé skořice
- 1–2 hvězdičky badyánu
- 2 tobolky celého kardamomu
- 2 lžíce pasty z česneku a zázvoru
- 1,5 dl drcených rajčat
- 1 dl smetany
Zeleninový základ: Na oleji osmahneme římský kmín, chilli papričku, nakrájený česnek a zázvor, nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme do světle hnědé barvy, přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata a podusíme.
Zeleninový základ ohřejeme v kastrolu a ochutíme mletým římským kmínem, kurkumou, směsí kari na kuře chicken curry masala, solí, přidáme celé bobkové listy, skořici, badyán, kardamom, česnekovo-zázvorovou pastu, drcená rajčata a smetanu.
Martina | 30. 11. 2013 So 10.40 | Vaření, Jídla z masa, Drůběž a králík | Tisk | 660x