Minestrone je tradiční italská hustá zeleninová polévka. Lze ji uvařit
v mnoha obměnách. K surovinám můžete přidat svou oblíbenou zeleninu, a
tak vydatnou hustou polévku přizpůsobit své chuti. Já jsem si základní
recept našla v nějakém časopise a zkombinovala s
receptem od Itala
Emanuela Ridi.
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- kousek pórku
- 3 mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 2 rajčata
- 3 brambory
- další zelenina dle libosti (jarní cibulka, brokolice, kapusta,
cuketa…)
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 2 hrsti bílých fazolí (namočených přes noc ve vodě a uvařených cca
20 minut)
- tymián
- bobkový list
- sůl a pepř
Nejdříve si v hrnci orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, pórek, mrkev a
celer. Přidáme brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další
zeleninu podle libosti (jarní cibulku, brokolici, kapustu, cuketu). Vmícháme
rajčatový protlak nebo plechovku loupaných krájených rajčat. Nakonec
přidáme fazole a vše zalijeme vlažnou vodou. Okořeníme. Vaříme asi
15–20 minut, poté odebereme ¼ zeleniny a propasírujeme. Smícháme,
osolíme a servírujeme se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.