Medové perníčky z žitné mouky
Dlouho jsem dumala nad receptem na perníčky. Loni se mi dle vyzkoušeného receptu nějak nepovedly (nebyly nadýchané, ale nějak zdrcnuté), a tak jsem chtěla zkusit nějaký nový recept. Jeden jsem dostala od kamarádky, ale zarazila mě „hromada“ sádla. Už jsem se chystala perníčky podle jejího receptu udělat, a jakmile jsem vytáhla mouku, tak na mě přímo z obalu vykoukl recept. Nějak jsem oba recepty zkombinovala a výsledek dopadl dobře. Perníčky ujídáme každý den, i nenazdobené, nevím, kolik jich do vánoc vydrží:-)- 500 g celozrnné žitné mouky
- 2 vejce
- 150 g cukru
- 5 lžic medu
- 150 g rostlinného tuku (hera, stella)
- 4 lžíce mléka
- 2 lžičky prášku do perníku
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžíce kakaa
- 50g mletých ořechů
Všechny suroviny smícháme dohromady a připravíme těsto, které necháme do druhého dne odpočinout při pokojové teplotě. Uležené těsto vyválíme na válu na tloušťku cca 4 mm a vykrajujeme z něj různé tvary, které klademe na plech s pečícím papírem. Perníčky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme pri teplotě cca 180 °C 6–8 minut. Upečené perníčky opět potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme je namáčet v čokoládě nebo zdobit sněhem z bílků a cukru.
Martina | 3. 12. 2013 Út 20.17 | Vaření, Sladká kuchyně, Cukroví | Tisk | 598x