Vaření o vánocích
Během Vánoc jsme připravovali slavnostní jídlo na Verčiny narozeniny (21. prosince) a vánoční večeři. Abych recepty nemusel příště hledat, tak jsem si je zapsal na náš blog.
- Kapří polévka
- Sádlové bochánky
- Vánoční salám
- Vepřová roláda
Kapří polévka
Zde se nebudu moc rozepisovat, protože jsem využil na 100% recept Kluků v akci – Tradiční rybí polévka.
Vývar
- 500 g rybích kostí – já jsem použil hlavu a kosti z jednoho kapra
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) – dal jsem více
- 50 g cibule
- 5 kuliček celého černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 bobkových lístků
- sůl
- 2 l vody
Polévka
- 300 g kořenové zeleniny
- 100 g cibule
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1,5 l rybího vývaru
- 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí – použil jsem to, co zbylo z kapra
- 1 svazek petrželky – na tuto trávu jsem jaksi zapoměl
- špetka muškátový květu
- pepř
- sůl
Všechny ingredience popsané ve vývaru jsem dal do hrnce, a poté hodinu vařil. Poté jsem osmahl cibulku, nastrouhanou zeleninu a vnitřnosti z kapra. To vše jsem pak nakonec zaprášil trochou mouky, a po chvíli zalil vývarem. Vše jsem ochutil a bylo hotovo. Smetanu jsem nedával a krutónky dělala Marťa . Polévka byla výborná.
Sádlové bochánky
Sádlové bochánky dělávala vždy moje mamka a já se po nich mohl utlouci. Minulý rok jsem je zkoušel dělat také, ale nepovedly se mi a roztekly se. Poté jsem se pídil po receptech (jsou skoro všude stejné) a po způsobu pečení. Letos jsem dostal nový recept od kolegy, který se mi povedl na výtečnou:
- 150 dkg cukru krupice
- 180 dkg polohrubé mouky (v receptu bylo 150 dkg mouky, ale já si to kvůli roztečení trochu více posychroval)
- 150 dkg sádla – je potřeba koupit nějaké kvalitní
- 2 lžíce kakaa
- hrst pomletých ořechů
Těsto jsem vypracoval a dal trochu uležet a ztuhnout do ledničky. Poté jsem dělal kuličky, které jsem rozplácl a udělal známý důlek pro marmeládu. Z uvedených ingrediencí bylo bochánků na dva plechy. Největší obavu jsem měl z pečení, takže jsem ještě prolezl internet a nakonec jsem bochánky začal dělat na 140°C a poté jsem to zvýšil nad 150°C – pekl jsem to kolem 40 minut.
Vánoční salám
Další cukroví, které dělala moje mamka je „salám“. Vždy mi moc chutnal, a tak jsem se rozhodl jej udělat. Mamka mi řekla, dej tam to a to … , ale nebyl jsem z toho moc moudrý. Takže jsem se koukl na net a dal něco dohromady z následujích receptů:
- 250 g piškotů (BeBe sušenky by byly asi lepší)
- pár lžící rumu
- želé bonbóny
- hrozinky
- 160 g 100% tuku na pečení
- kakao
- kokos
- vlašské ořechy
- vanilkový cukr
- 50 g cukru
Piškoty jsem rozmixoval, a poté vše spojil v jednu hmotu, ze které jsem udělal váleček jako salám. Výsledek nebyl špatný, ale něco tomu chybělo – takže příště to budu muset doladit
Vepřová roláda
Udělat vepřovou roládu není nic složitého. Jakmile si vzpomenu z jakého masa jsem to naposledy dělal, tak mám vyhráno . Takže pro příště, tentokrát to byla vepřová kýta. Koupil jsem 1,5 kila masa a rozřezal ho na velký plát masa a trochu roztloukl. Osolil, opepřil, dal trochu papriky a v oleji jsem maso nechal to druhého dne v ledničce odpočinout. Následující den jsem udělal smažená vajíčka, která jsem spolu s okurkami, párkem a červenou paprikou položil na maso, které jsem poté sroloval. Roládu jsem zalil vodou a spolu s česnekem a cibulí dal do trouby péct na 180°C (ze začátku jsem maso přikryl alobalem). Byla to mňamka a všichni si roládu moc pochvalovali.