Vaření o vánocích

Během Vánoc jsme připravovali slavnostní jídlo na Verčiny narozeniny (21. prosince) a vánoční večeři. Abych recepty nemusel příště hledat, tak jsem si je zapsal na náš blog.

  • Kapří polévka
  • Sádlové bochánky
  • Vánoční salám
  • Vepřová roláda
rolada-nahled

Kapří polévka

Zde se nebudu moc rozepisovat, protože jsem využil na 100% recept Kluků v akci – Tradiční rybí polévka.

Vývar

  • 500 g rybích kostí – já jsem použil hlavu a kosti z jednoho kapra
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) – dal jsem více
  • 50 g cibule
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 bobkových lístků
  • sůl
  • 2 l vody

Polévka

  • 300 g kořenové zeleniny
  • 100 g cibule
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1,5 l rybího vývaru
  • 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí – použil jsem to, co zbylo z kapra
  • 1 svazek petrželky – na tuto trávu jsem jaksi zapoměl :-)
  • špetka muškátový květu
  • pepř
  • sůl

Všechny ingredience popsané ve vývaru jsem dal do hrnce, a poté hodinu vařil. Poté jsem osmahl cibulku, nastrouhanou zeleninu a vnitřnosti z kapra. To vše jsem pak nakonec zaprášil trochou mouky, a po chvíli zalil vývarem. Vše jsem ochutil a bylo hotovo. Smetanu jsem nedával a krutónky dělala Marťa :-). Polévka byla výborná.

Sádlové bochánky

Sádlové bochánky dělávala vždy moje mamka a já se po nich mohl utlouci. Minulý rok jsem je zkoušel dělat také, ale nepovedly se mi a roztekly se. Poté jsem se pídil po receptech (jsou skoro všude stejné) a po způsobu pečení. Letos jsem dostal nový recept od kolegy, který se mi povedl na výtečnou:

  • 150 dkg cukru krupice
  • 180 dkg polohrubé mouky (v receptu bylo 150 dkg mouky, ale já si to kvůli roztečení trochu více posychroval)
  • 150 dkg sádla – je potřeba koupit nějaké kvalitní
  • 2 lžíce kakaa
  • hrst pomletých ořechů

Těsto jsem vypracoval a dal trochu uležet a ztuhnout do ledničky. Poté jsem dělal kuličky, které jsem rozplácl a udělal známý důlek pro marmeládu. Z uvedených ingrediencí bylo bochánků na dva plechy. Největší obavu jsem měl z pečení, takže jsem ještě prolezl internet a nakonec jsem bochánky začal dělat na 140°C a poté jsem to zvýšil nad 150°C – pekl jsem to kolem 40 minut.

sadlove-bochanky

Vánoční salám

Další cukroví, které dělala moje mamka je „salám“. Vždy mi moc chutnal, a tak jsem se rozhodl jej udělat. Mamka mi řekla, dej tam to a to … , ale nebyl jsem z toho moc moudrý. Takže jsem se koukl na net a dal něco dohromady z následujích receptů:

  • 250 g piškotů (BeBe sušenky by byly asi lepší)
  • pár lžící rumu
  • želé bonbóny
  • hrozinky
  • 160 g 100% tuku na pečení
  • kakao
  • kokos
  • vlašské ořechy
  • vanilkový cukr
  • 50 g cukru

Piškoty jsem rozmixoval, a poté vše spojil v jednu hmotu, ze které jsem udělal váleček jako salám. Výsledek nebyl špatný, ale něco tomu chybělo – takže příště to budu muset doladit :-)

Vepřová roláda

Udělat vepřovou roládu není nic složitého. Jakmile si vzpomenu z jakého masa jsem to naposledy dělal, tak mám vyhráno :-). Takže pro příště, tentokrát to byla vepřová kýta. Koupil jsem 1,5 kila masa a rozřezal ho na velký plát masa a trochu roztloukl. Osolil, opepřil, dal trochu papriky a v oleji jsem maso nechal to druhého dne v ledničce odpočinout. Následující den jsem udělal smažená vajíčka, která jsem spolu s okurkami, párkem a červenou paprikou položil na maso, které jsem poté sroloval. Roládu jsem zalil vodou a spolu s česnekem a cibulí dal do trouby péct na 180°C (ze začátku jsem maso přikryl alobalem). Byla to mňamka :-) a všichni si roládu moc pochvalovali.

Radim | 25. 12. 2013 St 17.42 | Vaření | Tisk | 582x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: