Harlekýn pro Ondru k prvním narozeninám
Pokračuji ve zkoušení klasických dortů – tentokrát jsem si vybrala Harlekýn, protože mě lákal pařížskou šlehačkou, kterou miluji. Upekla jsem ho Ondráškovi na oslavu jeho prvních narozenin. K tomu dostal ještě jablkový dort. Oba vyzkoušel a oba mu chutnaly. Postup jsem našla zde. Vršek dortu si každý zdobí dle své fantazie. Mně se např. líbily tyto obrázky zde, zde a zde. Bohužel jsem neměla ty správné zdobící (stříkací) pytlíky, takže můj dortík byl nazdoben trošku míň. O to víc ale bylo šlehačky vevnitř a pak jsem taky přidávala na jednotlivé porce:-)
- 6 vajec (+ přidala jsem 2 bílky, co jsem měla navíc v ledničce)
- 6 vrchovatých lžic hladké mouky
- 6 lžic cukru
- 4 lžíce kakaa
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce horké vody
- 1/2 sáčku prášku do pečiva (asi 2 lžičky)
- 4 kelímky smetany ke šlehání (4×210ml 33procentní Olma)
- 1 ztužovač šlehačky
- 200 g čokolády na vaření
Den předem si uvaříme pařížskou šlehačku:
Smetanu ke šlehání (3 kelímky) svaříme s čokoládou na vaření. Společně pomalu zahříváme, dokud se vše nespojí v hladkou směs. Přivedeme k varu a vaříme zhruba jednu minutu. Stále mícháme, ať se smetana nepřipálí. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Na noc dáme do ledničky a druhý den vyšleháme metličkami do tuha. Díky převaření nemusíme použít ztužovač.
Moje poznámka: vařila jsem ve vodní lázni, ale nemusí být. Příště rovnou v hrnci.
Korpus:
Žloutky, cukr a vodu vyšleháme do pěny. Poté zašleháme olej, přidáme kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme dotuha vyšlehaný sníh. Směs vlijeme do připravené dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30–40 minut.
Moje poznámka: dortovou formu příště vyložím pečícím papírem.
Bílá šlehačka:
Poslední kelímek smetany vyšleháme s jedním ztužovačem a naplníme jí zdobící sáček.
Zdobení:
Vychladlý korpus vyjmeme z formy a podélně rozkrojíme. Na jednu polovinu namažeme pařížskou šlehačku a přiklopíme zbytkem korpusu. Dále tmavou šlehačkou potřeme vršek i strany dortu. Nakonec se pustíme do zdobení – střídáme bílou šlehačku s tmavou. Fantazii se meze nekladou.
Podáváme z lednice.
Martina | 12. 1. 2014 Ne 22.42 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 626x