Harlekýn pro Ondru k prvním narozeninám

Pokračuji ve zkoušení klasických dortů – tentokrát jsem si vybrala Harlekýn, protože mě lákal pařížskou šlehačkou, kterou miluji. Upekla jsem ho Ondráškovi na oslavu jeho prvních narozenin. K tomu dostal ještě jablkový dort. Oba vyzkoušel a oba mu chutnaly. Postup jsem našla zde. Vršek dortu si každý zdobí dle své fantazie. Mně se např. líbily tyto obrázky zde, zde a zde. Bohužel jsem neměla ty správné zdobící (stříkací) pytlíky, takže můj dortík byl nazdoben trošku míň. O to víc ale bylo šlehačky vevnitř a pak jsem taky přidávala na jednotlivé porce:-)

DSC_0171-nahled
  • 6 vajec (+ přidala jsem 2 bílky, co jsem měla navíc v ledničce)
  • 6 vrchovatých lžic hladké mouky
  • 6 lžic cukru
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce horké vody
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva (asi 2 lžičky)
  • 4 kelímky smetany ke šlehání (4×210ml 33procentní Olma)
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 200 g čokolády na vaření

Den předem si uvaříme pařížskou šlehačku:

Smetanu ke šlehání (3 kelímky) svaříme s čokoládou na vaření. Společně pomalu zahříváme, dokud se vše nespojí v hladkou směs. Přivedeme k varu a vaříme zhruba jednu minutu. Stále mícháme, ať se smetana nepřipálí. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Na noc dáme do ledničky a druhý den vyšleháme metličkami do tuha. Díky převaření nemusíme použít ztužovač.

Moje poznámka: vařila jsem ve vodní lázni, ale nemusí být. Příště rovnou v hrnci.

Korpus:

Žloutky, cukr a vodu vyšleháme do pěny. Poté zašleháme olej, přidáme kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme dotuha vyšlehaný sníh. Směs vlijeme do připravené dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30–40 minut.

Moje poznámka: dortovou formu příště vyložím pečícím papírem.

Bílá šlehačka:

Poslední kelímek smetany vyšleháme s jedním ztužovačem a naplníme jí zdobící sáček.

Zdobení:

Vychladlý korpus vyjmeme z formy a podélně rozkrojíme. Na jednu polovinu namažeme pařížskou šlehačku a přiklopíme zbytkem korpusu. Dále tmavou šlehačkou potřeme vršek i strany dortu. Nakonec se pustíme do zdobení – střídáme bílou šlehačku s tmavou. Fantazii se meze nekladou.

Podáváme z lednice.

DSC_0095-nahled DSC_0101-nahled
DSC_0103-nahled DSC_0107-nahled
DSC_0108-nahled

Martina | 12. 1. 2014 Ne 22.42 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 625x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: