Tento recept jsem určitě viděla v místních supermarketových časopisech
s recepty, ale použila jsem recept z časopisu Food 2/2015. Zajímalo mě,
jakou chuť přidá guláši tmavé belgické pivo.
- 800 g hovězího masa z falešné svíčkové
- sůl a pepř
- 2 lžíce oleje
- 100 g slaniny
- 3 velké cibule
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 750 ml tmavého belgického piva (dala jsem jen 330ml – jednu
flašku)
- masový vývar
- hořčice (zapomněla jsem dát)
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce barevného pepře na ozdobu
Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte ze všech
stran na oleji. Maso i vzniklou šťávu dejte stranou. Slaninu nakrájejte na
kostky a opečte ji v hrnci dozlatova. Vyjměte a dejte k masu. Cibuli
oloupejte, nakrájejte a asi 15 minut restujte na tuku ze slaniny. Až začne
zlátnout, přisypte cukr. Když cibule zkaramelizuje, zaprašte ji moukou a
restujte. Přidejte maso se šťávou, slaninu a zalijte pivem. Můžete
přilít trochu vývaru. Promíchejte a přiveďte k varu. Pak přidejte
koření, zmírněte plamen a duste 2 hodiny za občasného promíchání a
přilití vývaru. Pak přidejte hořčici, dochuťte a vařte, až bude maso
měkké a bude se rozsýpat. Ozdobte barevným pepřem a tymiánem, podávejte
s pečivem nebo smaženými hranolky.
My jsme si dali tradičně s kynutým knedlíkem. Ondra se olizoval až za
ušima