Thajské kari kuře dle Lukáše
Následující recept jsme získali od kamaráda Lukáše, kterého jsme poznali na letní dovolené. Dělá průvodce po Thajsku a uvařil nám thajské kari kuře, tak jak ho dělají v Thajsku. Doufám, že se nebude zlobit, když recept zveřejníme, protože jídlo bylo výtečné a byla by škoda jej tajit.
Ingredience
- 50g Green Curry pasty
- 1 velký lilek nakrájeny na 1,5 cm kostičky
- 1/2 květáku (není nutný) rozebraný na malé růžičky
- 2 cibule nakrájené na čtvrtiny a rozebrané na plátky
- 2 plechovky 400 ml kokosového krému (idealní, hustější) nebo kokosoveho mléka
- cca 750g kuřecího masa (nemusí byt nasolené, ale mělo by být bez kůže a velikosti max 7 cm, idealní jsou kuřeci špalíky)
- drcená bazalka
- 1 – 2 kuřeci bujóny (nemusí být, moc nepoužívám)
- jasmínova rýže
Postup
- Na oleji (nemusí být rozpálený) opražit (cca 3 min) Green Curry pastu.
- Přidat polovinu kokosoveho krému a pomalu přivést k varu.
- Přidat maso + osolit (odhadem).
- Přidat vodu, a to cca 1/3 množství kokosového mléka. Takže pokud mám 2 plechovky @ 400ml = 800ml, tak vody dám cca 250 – 300ml, ale spíše méně, aby byla omáčka hustá.
- Vařit maso na mírném plameni cca 20 min.
- Přidat cibuli, lilek/květák a druhou polovinu kokosového mléka.
- Vařit dalších 15 – 20 min, prostě do doby, než bude uvařené maso i zelenina.
- Před koncem varu posypat drzcenou bazalkou.
Poznamky
Pokud by bylo jídlo plané nebo málo ostré, tak to může být výrobcem Green Curry pasty nebo chuti strávníka. V tom případě zkusite příště místo 50g dát 100g (běžně dávám) pasty nebo potom koupit jinou značku Green Curry. Thajci sůl nepoužívají a solí rybí omáčkou, a to až nakonec, takže pro autentičnost chuti je možné sůl vynechat a nahradit rybí omáčkou. Ta se přidává po lžících až do dochucení. Omáčka sama o sobě páchne, ale ne poté, co se přidá do jídla. Pokud není lilek, tak stačí jenom květák. Podávat pouze s jasmínovou rýží!
Radim | 16. 11. 2015 Po 23.13 | Vaření, Jídla z masa, Drůběž a králík | Tisk | 244x