Krtkův dort pro Ondru ke třetím narozeninám
Ondráškovy narozeniny jsme slavili skoro o čtrnáct dní dopředu.
Už dlouho jsem chtěla zkusit upéct krtkův dort a teď byla konečně příležitost. Ondra má krtečkovy pohádky moc rád, a tak jsem mu ještě na dortík koupila i marcipánového krtečka. Úplně mu zářily očička, když dort viděl.Recept na krtkův dort jsem našla na netu, jen jsem o polovinu navýšila suroviny na korpus. Dávala jsem do dortové formy o průměru 26 cm a v diskuzích jsem četla, že měli dort nízký, takže proto to navýšení. Do náplně jsem kromě šlehaček přidala i vaničku tvarohu a zakysanou smetanu (chtěla jsem mít náplně víc a ne jen samou šlehačku). A místo ztužovače šlehačky jsem použila želatinový ztužovač od Dr. Oetkera.
Korpus:
- 100 ml oleje (150 ml)
- 100 g moučkový cukr (150 ml)
- 2 vejce (3)
- 1 lžíce rumu
- 180 g polohrubé mouky (270 g)
- 2 vrchovaté lžíce kakaa (3)
- půl balíčku prášku do pečiva
- 125 ml mléka (180 ml)
Náplň:
- 3 banány
- 2 šlehačky na šlehání (popř. plus tvaroh, zakysaná smetana)
- 2 ztužovače (nebo želatinový ztužovač od Dr. Oetkera)
- 40 g moučkový cukr
- 70 – 80 g čokolády na vaření
Olej, cukr a žloutky ušleháme, po chvilce přidáme rum a zamícháme. Přidáme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do vymazané, kokosem vysypané dortové formy a pečeme při teplotě 180°C asi 30 minut. Po obvodu vychladlého korpusu vytvoříme kruh tak 1,5 cm a vnitřek vydlabeme do tvaru mísy, dno musí zůstat neporušené.
Na náplň do krtkova dortu smícháme cukr a ztužovač s nahrubo nastrouhanou čokoládou. Toto vše nasypeme do téměř ušlehané šlehačky a došleháme vše dohromady.
Banány podélně rozkrojíme a vložíme do vydlabaného korpusu, na ně navrstvíme šlehačku a vytvoříme kopeček. Na něj nasypeme rozdrobený vnitřek korpusu. Krtkův dort dáme do ledničky vychladit na několik hodin. (Šlehačku jsem rozetřela i pod banány).
Po předání dortu samozřejmě následovaly gratulace a rozbalování dárků. Od nás Ondrášek dostal pětipatrovou garáž. Velký úspěch měl i mikrofon od babičky Mirky.Martina | 1. 1. 2016 Pá 22.43 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 813x