Venkovský zeleninový salát
Při večerním listování ve starších číslech časopisu Gurmán mě zaujal venkovský zeleninový salát. Téměř všechny ingredience jsme měli v ledničce, takže proč ho rovnou nezkusit.Suroviny na 2 porce:
- 2 vejce
- 300 g zelených fazolek
- 2 cibule nebo 4 jarní cibulky
- 200 g rajčat (ty jsem vynechala)
- mix salátů
- 100 g sušené šunky
Zálivka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička pikantnější hořčice (hodí se třeba francouzská Amora)
- čerstvě mletý pepř, sůl
Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Fazolky omyjeme, odřízneme z nich konce a vložíme je na 4 minuty do vroucí osolené vody. Poté je scedíme a prolijeme studenou vodou, aby zůstaly pěkně zelené. Okapané fazolky pak nakrájíme na menší kousky. Jarní cibulku nakrájíme na šikmé proužky. Rajčata nakrájíme na čtvrtky. Salát natrháme na menší kusy. Šunku také nakrájíme na kousky.
Zálivka: Do malé zavařovací skleničky se šroubovacím víčkem dáme olej, citronovou šťávu, hořčici, pepř a sůl. Skleničku uzavřeme a její obsah dobře protřepeme. V míse promícháme nakrájenou zeleninu s rajčaty a kousky šunky, povrch poklademe čtvrtkami vajec a na poslední chvíli salát zakápneme zálivkou. My jsme si ještě navíc na salát nastrouhali parmazán.
Martina | 5. 3. 2016 So 21.38 | Vaření, Studená kuchyně, Saláty | Tisk | 607x