Vdolečky
Pro nadcházející akci Taste of Nations jsme s Marťou kromě jiného vymysleli, že napečeme vdolečky (anglicky wedding pastry, buns called Kolache). Nevěděl jsem jaké množství bude potřeba, a tak jsem nakonec napekl koláčky z dvojité dávky, tj. z kilo mouky. Abychom si to trochu nacvičili, tak jsme napekli jednu testovací dávku pár dnu předem. Musím říci, že ke konci druhé dávky už jsem přišel „jak na to“, ale stejně bych chtěl být u nějaké staré babky, která v tom má stoletou praxi . Pořád si kladu otázku, jak to dokážou udělat tak malé, vlhké, no prostě lepší. Tím však nechci říci, že naše koláčky byly špatné, ba naopak … Na to, že jsme je pekli v remosce, tak chutnaly suprově . A nyní k receptu …
Marťa recept sehnala od babičky a tety, ale u nich to bylo ve stylu „dáš tam trochu toho, trochu toho, …“. My jsme vyrostlí na gramech a váhách, a tak jsme potřebovali něco, co se dalo lépe uchopit . Na netu jsme našli následující recept, který jsme si trochu poupravili.
Těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 3 žloutky
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 7 lžiček cukru moučka
- 1 kostka droždí
- půlku másla
Nejdříve jsme zadělali na kvásek, tj. do teplého mléka jsme dali cukr, pár lžiček mouky a droždí. Do velké mísy jsme dali zbytek mouky, žloutky, sůl a máslo. Testovací dávku jsme zkoušeli s překládáním těsta, ale výsledek nestál za tu práci. Největší fuškou bylo naplnit a slepit vdolečky tak, aby se nerozjely a náplň nevytekla. Nakonec jsem vymyslel, že okraje lžičkou vždy rozmačkám, takže jsou větší a tenčí.
Tvarohová náplň
- 1× tvaroh
- cukr moučka dle chuti
- rozinky namočené v rumu dle chuti
Potírání koláčků
- žloutek bez mléka
Drobenka
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g cukru moučky
- 100 g másla
Kromě drobenky jsme na vdolečky ještě vždy dali slzu povidel s trochou rumu. Závěrem musím říci, že vdolečky se nám povedly. Bohužel mě překvapilo, že na akci o ně nebyl moc zájem (tolik jsme se s nimi piplali) – holt neví, co je dobré. Alespoň zbylo více na nás .
Radim | 5. 10. 2016 St 22.41 | Vaření, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 341x