Makovo - švestkový koláč

Kombinace mák a švestky jsou jednou z mých oblíbených, a tak jsem k našemu prošlému máku koupil švestkový kompot a začal hledat na netu recept. Jako první mi vyskočil recept Drobenkový koláč tvaroh – švestky – mák, který ke všemu přidal ještě tvaroh. Proč taky ne? Pustil jsem se do díla a musím říci, že jsem se olizoval až za ušima.

kolac-nahled

Jako obykle přepisuji recept na náš blog – člověk nikdy neví, co se stane za pár let s původní stránkou :-(.

V podstatě jsem postupoval tupě dle výše uvedeného receptu, akorát jsem kvůli velikosti naší remosky přidal všeho o trochu více.

Drobenkové těsto

  • 250 g polohrubé mouky (původně 150 g)
  • 150 g nějaké německé celozrné mouky (špaldovou jsme zrovna ve spíži neměli) (původně 100 g)
  • trochu prášku do pečiva
  • 70 g cukru (původně 50 g)
  • sáček vanilkového cukru
  • 100 g másla
  • 2 žloutky (původně 1 žloutek)
  • hrst mandlových lupínků – není ani potřeba, stejně tam nebyly cítit

Maková náplň

  • sáček mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 70 g cukru
  • dvě lžíce rumu, toho je vždy málo jsem řekl Verče

Zde bych se trochu pozastavil, protože jsem švetky scedil a šťávu předal svým ratolestem. Příště zkusím místo mléka dát právě tuto šťávu, protože mi ze začátku mák přišel trochu planý.

Švestky

Vzhledem k tomu, že je listopad, tak jsem šáhl po švestkovém kompotu.

Tvarohová náplň

  • 250 g polotučného tvarohu (v Belgii nemají náš polotučný tvaroh, a tak jsem musel šáhnout po nějaké náhražce)
  • 200 g zakysané smetany jsem nedával
  • 50 g cukru
  • 1 vejce a zbylé bílky
  • citrónová kůra

Postup

Začal jsem drobenkou, kdy jsem dal všechny ingredience do mísy a nechal se v tom Verču chvíli rýpat vařečkou :-).

Mezitím jsem nechal odkapat švestky a připravil makovou náplň. Opět jsem vše smíchal dohromady, ale nic jsem nevařil – nějak jsem tento bod minul :-).

S tvarohovou náplní jsem se také moc nemazlil a vše jsem smíchal naráz. Příště však zkusím z bílků vyšlehat s cukrem pěnu, jak je uvedeno v původním receptu.

Vrstvení jednotlivých částí bylo jednoduché:

  1. polovina drobenky, kterou je vhodné trochu upěchovat
  2. máková náplň
  3. švetky – my jsme dávali řeznou stranou dolů, v původním receptu to je naopak – proč?
  4. tvarohová náplň
  5. zbylá drobenka

Výsledek byl na chlup stejný obrázku v původním receptu a chutnal výborně. Příště zkusím další variaci na mé oblíbené téma mák a švestky. Opět ze stránek www.dobrutky.eu – Švestkový koláč s mákem a drobenkou. Díky za recept.

Radim | 6. 10. 2016 Čt 19.07 | Vaření, Ovocné moučníky | Tisk | 417x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reaguj Pipinka

Co je to za míru, sáček mletého máku..kolik toho zhruba bylo?

17. 11. 2016 Čt 21.03

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: