Makovo - švestkový koláč
Kombinace mák a švestky jsou jednou z mých oblíbených, a tak jsem k našemu prošlému máku koupil švestkový kompot a začal hledat na netu recept. Jako první mi vyskočil recept Drobenkový koláč tvaroh – švestky – mák, který ke všemu přidal ještě tvaroh. Proč taky ne? Pustil jsem se do díla a musím říci, že jsem se olizoval až za ušima.
Jako obykle přepisuji recept na náš blog – člověk nikdy neví, co se stane za pár let s původní stránkou .
V podstatě jsem postupoval tupě dle výše uvedeného receptu, akorát jsem kvůli velikosti naší remosky přidal všeho o trochu více.
Drobenkové těsto
- 250 g polohrubé mouky (původně 150 g)
- 150 g nějaké německé celozrné mouky (špaldovou jsme zrovna ve spíži neměli) (původně 100 g)
- trochu prášku do pečiva
- 70 g cukru (původně 50 g)
- sáček vanilkového cukru
- 100 g másla
- 2 žloutky (původně 1 žloutek)
- hrst mandlových lupínků – není ani potřeba, stejně tam nebyly cítit
Maková náplň
- sáček mletého máku
- 250 ml mléka
- 70 g cukru
- dvě lžíce rumu, toho je vždy málo jsem řekl Verče
Zde bych se trochu pozastavil, protože jsem švetky scedil a šťávu předal svým ratolestem. Příště zkusím místo mléka dát právě tuto šťávu, protože mi ze začátku mák přišel trochu planý.
Švestky
Vzhledem k tomu, že je listopad, tak jsem šáhl po švestkovém kompotu.
Tvarohová náplň
- 250 g polotučného tvarohu (v Belgii nemají náš polotučný tvaroh, a tak jsem musel šáhnout po nějaké náhražce)
- 200 g zakysané smetany jsem nedával
- 50 g cukru
- 1 vejce a zbylé bílky
- citrónová kůra
Postup
Začal jsem drobenkou, kdy jsem dal všechny ingredience do mísy a nechal se v tom Verču chvíli rýpat vařečkou .
Mezitím jsem nechal odkapat švestky a připravil makovou náplň. Opět jsem vše smíchal dohromady, ale nic jsem nevařil – nějak jsem tento bod minul .
S tvarohovou náplní jsem se také moc nemazlil a vše jsem smíchal naráz. Příště však zkusím z bílků vyšlehat s cukrem pěnu, jak je uvedeno v původním receptu.
Vrstvení jednotlivých částí bylo jednoduché:
- polovina drobenky, kterou je vhodné trochu upěchovat
- máková náplň
- švetky – my jsme dávali řeznou stranou dolů, v původním receptu to je naopak – proč?
- tvarohová náplň
- zbylá drobenka
Výsledek byl na chlup stejný obrázku v původním receptu a chutnal výborně. Příště zkusím další variaci na mé oblíbené téma mák a švestky. Opět ze stránek www.dobrutky.eu – Švestkový koláč s mákem a drobenkou. Díky za recept.
Radim | 6. 10. 2016 Čt 19.07 | Vaření, Ovocné moučníky | Tisk | 417x