Jedlé kaštany
Po týdenním trápení s rýmou jsme se rozhodli, že se půjdeme na chvíli projít do lesa u Gelliku a zkusíme své štěstí a snad najdeme nějaké hříbky. Hříbek jsme našli jen jeden, ale o to více jsme našli kaštanů. Řeknete si „No a co? Kaštany jsou na každém rohu, tak co vyvádíš“. No jó, ale já myslel jedlé kaštany a ty ani v Belgii nejsou na každém rohu, i když jsou tady více rozšířené než v Čechách.
Na tuto pochoutku se dá narazit na vánočních trzích, ale my jsme ji nezkusili dokud nám o ní předminulý rok neřekl kolega Igor. Zkusili jsme je upéci nebo spíše uvařit v naší remosce a moc nás to neoslovilo. Tento rok jsme opět pokus opakovali po úspěšném sběru v domain Kelchterhof. Tentokrát jsem kaštany opravdu upekl a byly výborné. Druhou dávku jsem zkusil i smažit, ale tento způsob nám moc nechutnal.
Pokud Vás zajímá jak to s tím kaštanem je tak mrkněte na následující stránky:
- Wiki: Kaštanovník jedlý
- Jedlý kaštan – opravdu pěkný web o jedlém kaštanu
- Kaštanovník jedlý aneb vše o pěstování sladkých maronů
- Jedlé kaštany, podzimní dar kaštanovníku setého
Příprava
Kaštany lze upravovat více způsoby. Můžeme je péct, vařit, dělat z nich pyré, buchty nebo nádivku. My jsme však zkoušeli kaštany jen péct, a to v remosce. Vždy jsem nechal kaštany pár hodit ponořené ve vodě, a pak jsem je nařízl do kříže na vypouklou stranu. Kaštany jsem v remosce pekl cca 25 minut dokud se pěkně neotevřely a nebyly uvnitř měkké.
- Jedlé kaštany: Umíte si je připravit?
- v jednom z komentářů jsem vyčetl, že je paní pomele, přidá práškový a vanilkový cukr, rum a dává do mrazničky. Na cca 2,5 kg očištěných kaštaů používá 200 g cukru a 100 ml rumu. Takovouto směs používá na včelí úly, kaštanovou roládu, guľky, gaštanky …
Nyní něco ke skladování
Zde se názory různí, takže to musíme vyzkoušet.
- skladování v chladném a suchém prostoru by mělo být OK
- skladování v mrazničce v mikrotenových sáčcích
- my zkoušíme v ledničce v nulové zóně – potřebujeme, aby vydržely cca 3 týdny, a pak je zbaštíme
Klíčení
Zde lze najít pěkný článek a diskuzi ke klíčení kaštanu.
Komentáře k textu
Zaujímavé, ja si vôbec neviem predstaviť ako môžu gaštany chutiť. Niekde nazbierať ich už asi nestihnem, ale tak aspoň na tých trhoch ich vyskúšam a o rok môžno aj podľa vášho postupu ich skúsim sama doma upražiť, uvariť alebo uvidíme
16. 11. 2016 St 18.18
ja som tiež ešte nechutnal gaštany, mám pred nimi rešpekt … možno niekedy skúsim
19. 11. 2016 So 20.46