Jedlé kaštany

Po týdenním trápení s rýmou jsme se rozhodli, že se půjdeme na chvíli projít do lesa u Gelliku a zkusíme své štěstí a snad najdeme nějaké hříbky. Hříbek jsme našli jen jeden, ale o to více jsme našli kaštanů. Řeknete si „No a co? Kaštany jsou na každém rohu, tak co vyvádíš“. No jó, ale já myslel jedlé kaštany a ty ani v Belgii nejsou na každém rohu, i když jsou tady více rozšířené než v Čechách.

kastany_talir-nahled

Zátiší s kaštany

Na tuto pochoutku se dá narazit na vánočních trzích, ale my jsme ji nezkusili dokud nám o ní předminulý rok neřekl kolega Igor. Zkusili jsme je upéci nebo spíše uvařit v naší remosce a moc nás to neoslovilo. Tento rok jsme opět pokus opakovali po úspěšném sběru v domain Kelchterhof. Tentokrát jsem kaštany opravdu upekl a byly výborné. Druhou dávku jsem zkusil i smažit, ale tento způsob nám moc nechutnal.

Pokud Vás zajímá jak to s tím kaštanem je tak mrkněte na následující stránky:

Příprava

Kaštany lze upravovat více způsoby. Můžeme je péct, vařit, dělat z nich pyré, buchty nebo nádivku. My jsme však zkoušeli kaštany jen péct, a to v remosce. Vždy jsem nechal kaštany pár hodit ponořené ve vodě, a pak jsem je nařízl do kříže na vypouklou stranu. Kaštany jsem v remosce pekl cca 25 minut dokud se pěkně neotevřely a nebyly uvnitř měkké.

obrazek
obrazek
  • Jedlé kaštany: Umíte si je připravit?
  • v jednom z komentářů jsem vyčetl, že je paní pomele, přidá práškový a vanilkový cukr, rum a dává do mrazničky. Na cca 2,5 kg očištěných kaštaů používá 200 g cukru a 100 ml rumu. Takovouto směs používá na včelí úly, kaštanovou roládu, guľky, gaštanky …
kastany1-nahled

Nyní něco ke skladování

Zde se názory různí, takže to musíme vyzkoušet.

  • skladování v chladném a suchém prostoru by mělo být OK
  • skladování v mrazničce v mikrotenových sáčcích
  • my zkoušíme v ledničce v nulové zóně – potřebujeme, aby vydržely cca 3 týdny, a pak je zbaštíme

Klíčení

Zde lze najít pěkný článek a diskuzi ke klíčení kaštanu.

Radim | 6. 10. 2016 Čt 21.47 | Mišmaš | Tisk | 653x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Janka

Zaujímavé, ja si vôbec neviem predstaviť ako môžu gaštany chutiť. Niekde nazbierať ich už asi nestihnem, ale tak aspoň na tých trhoch ich vyskúšam a o rok môžno aj podľa vášho postupu ich skúsim sama doma upražiť, uvariť alebo uvidíme :)

16. 11. 2016 St 18.18

[2]reagujmejlweb pok

ja som tiež ešte nechutnal gaštany, mám pred nimi rešpekt 8-O … možno niekedy skúsim

19. 11. 2016 So 20.46

[3]reagujmejlweb Eduard

Gaštany sú úplne skvelé. Najviac ich mám rod keď sa upečú. Krásne si odlúpite tú „kôrku“ a zvnútra vezmete super upečený gaštan. Je to super!

19. 1. 2017 Čt 17.11

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: