Antelope Canyon, okolí Page a Monument Valley (5.den)

Na dnešek jsme měli původně naplánovanou plavbu na raftu po řece Colorado. Byl by to určitě hezký zážitek, ale spíš v létě, teď bychom tam zmrzli. Navíc dny už jsou krátké a my jsme chtěli dnes stihnout ještě Antelope Canyon a Monument Valley.

Antelope Canyon patří mezi nejfotogeničtější skalní soutěsky světa. Antelope Canyon V některých starších atlasech se ukrývá pod označením Corkscrew, a na mnoha mapách není vyznačena vůbec. Jsou pro ni charakteristické spirálovitě broušené stěny a odrazy slunečního svitu v nich den co den rozehrávají tajemnou hru neustále se měnících světel a stínů. Nejúžasnější podívaná probíhá kolem poledne, kdy zvědavé paprsky slunce svítí do úzké trhliny kolmo. Pod tímto úhlem vyniknou všechny ostré hrany, žlábky a prohlubeniny v červeno-oranžově-žlutém pískovci nejlépe.

V městečku Page působilo víc společností, které nabízely průvodcovké služby v tomto kaňonu. Území totiž patří Indiánům, a není možné se tam vypravit bez doprovodu. V motelu nám doporučili společnost Chiefa Tsosieho, která byla přímo přes cestu a kde jsme mohli uplatnit slevu 10%. Vybrali jsme se prohlídku v 10:30. Cesta jejich džípem trvala cca 15 minut a poslední míli vedla suchým řečištěm, Nad Lake Powell kterým se v době dešťů valí přívaly vod, které prošly soutěskou a podílely se tak na jejím prohloubení. Během prohlídky jsme si poslechli něco o místní historii, geologii a kultuře Navajo Indiánů a mohli obdivovat, jak slunce pronikající uzoučký štěrbinami soutěsku osvětluje.

Po návratu do Page jsme si ještě zajeli k přehradě Glen Canyon Dam. Prošli jsme se po mostě nad hrází, a pak jsme ještě udělali pár fotek z vyhlídky nad přehradou, ze které jsme viděli skoro celé Lake Powell.

Měli jsme dobrý čas, a tak jsme vyrazili do Monument Valley (cca 120 mil). Těšila jsem se, že tu stihneme i západ slunce. Už po cestě se nám postupně odkrývaly pohádkové skalní útvary známé z westernů a reklam tabákových firem – překrásná scenérie vzniklá erozí. Nejkrásnější a také nejtypičtější pohled byl již hned za placenou bránou (vstupné $5). Dostali jsme mapku a rozhodovali jsme se, zda se vydáme až přímo mezi monumenty. Monument Valley Vedla tam totiž už jen nezpevněná cesta (okruh 17 mil), která hodně připomínala „autokrosovou" projížďku. Šli jsme do toho :-) Bylo to trošku dobrodružství, ale opravdu to stálo za to. Monumenty i krajina kolem se v zapadajícím slunce nádherně zbarvovaly. Počkali jsme, až slunce úplně zapadlo. Co dál? Asi bude nejlepší přemístit se co nejblíže Grand Canyou a další den si projet vyhlídky, které jsme v úterý nestihli. Podle mapy jsme se rozhodli jet do Tuba City (zdálo se jako větší městečko, a určitě tu najdeme nějaký nocleh). Viděli jsme však jen jeden motel, takže jsme pokračovali až do Cameronu, kde motelů bude určitě víc. Ani tady jsme nepořídili o moc líp – opět jen jeden motel, ale vypadal moc pěkně. Trošku jsme se báli ceny, ale $75 za luxusní pokoj a v této lokalitě bylo nakonec adekvátních.

Monument Valley

Více fotek najdete v galerii Antelope Canyon a v galerii Monument Valley.

Martina | 21. 11. 2007 St 17.09 | Cestování, USA | Tisk | 706x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: