Mátový sirup
Letos poprvé jsem zkusila uvařit mátový sirup. Máta se mi totiž neuvěřitelně rozrostla. Něco jsem si dala do mražáku, něco porozdávala, ale máty bylo pořád dost. Vycházela jsem s receptu na bezinkový sirup, který máme uložený zde na našem blogu.- máta (velký svazek – cca 20rostlin 40cm vysokých, plně olistěných nebo odpovídající množství menších rostlin)
- 2 litry převařené zchládnuté vody
- 20 g kyseliny citronové
- 1–2 citrony
- 1 kg cukru
Mátu opláchneme, otrháme lístky a namočíme je do zcela zchládnuté převařené vody. Přidáme na plátky nakrájený citrón a sáček kyseliny citrónové. Promícháme a necháme na chladném místě louhovat 24 – 48 hodin.
Poté tekutinu přelijeme do hrnce přes hodně hustý cedník nebo plátno. Přidáme cukr a pomalu ohříváme na 80°C .Ještě teplý sirup plníme do čistých lahví a dobře uzavřeme.
Uchováváme v chladu a temnu.