Osso buco
Osso buco je tradiční pokrm italské kuchyně. Doslova přeložený název je „kost s dírou“. Základem jsou příčně uříznuté plátky telecí kližky, které se připravují i s morkovou kostí. Morek se během pečení rozpustí a obohatí velkou silou vůni i chuť omáčky. V kosti po něm zbude díra – ta, která dala tomuto jídlu název. Recepty s krásnými obrázky a podrobnými postupy jsem našla na blogu Gurmánka a Nejedlé recetpy- 3–4 ks plátky telecí kližky s morkovou kostí
- 2 středně velké cibule, nakrájené najemno
- 2 středně velké mrkve, nakrájené na kostičky
- stejné množství kořenového celeru, nakrájeného na kostičky (já jsem dala řapíkatý celer)
- čerstvé máslo (cca 50 g)
- 2 stroužky česneku, nasekaného najemno
- mouka na obalení masa před pečením
- olivový olej na osmažení masa
- 500 ml suchého bílého vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 plechovka konzervovaných loupaných rajčat
- snítka čerstvého tymiánu
- několik lístků bobkového listu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- snítka čerstvé petrželky a dobromysli
Nejprve je potřeba na másle osmahnout cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu. Když začne vonět a slabě zlátnout, přidáme nasekaný česnek, krátce společně osmahneme, pánev odstavíme a vše přemístíme do připraveného zapékacího hrnce.
Plátky kližky jednotlivě svážeme kuchyňským provázkem, aby maso během pečení pěkně drželo na kosti. Z obou stran osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi na olivovém oleji krátce osmahneme z obou stran a přendáme na zeleninu do zapékacího hrnce.Do pánve nalijeme hovězí vývar a sklenku bílého vína. Společně odvaříme na mírném plameni všechny chutné přípečky, které vlijeme do hrnce na maso.
Přidáme konzervovaná loupaná rajčata, bylinky, čerstvě mletý pepř a špetku soli. Maso by nemělo být zcela potopené v tekutině, ale jen do dvou třetin své výšky. Hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do předem rozpálené trouby. Při teplotě 180 °C pečeme cca 2 hodiny a podle potřeby přiléváme po malém množství vývar či bílé víno a každou půlhodinu maso obrátíme a přelijeme vypečenou šťávou.Hotové ossobuco je dokonale měkké a obklopené krémovou omáčkou. Z masa odstraníme provázky, naservírujeme na nahřáté talíře a každou porci přelijeme vypečenou voňavou šťávou a posypeme gremolatou.
Gremoláta: Stroužky česneku oloupeme a najemno utřeme nebo prolisujeme. Hladkolistou petrželku nadrobno nasekáme, z omytého citronu nastrouháme kůru (pouze vrchní žlutou část, bílá je nahořklá). Vše smícháme.
Osso buco se tradičně podává s milánským rizotem nebo polentou, ale přílohou může být třeba i bramborová kaše nebo placky (jako jsme měli my).Martina | 9. 9. 2017 So 14.11 | Vaření, Jídla z masa, Hovězí maso | Tisk | 405x