Recept na kopřivovou polévku jsme získali před 2 roky v Bokrijku na trhu.
Vařili ji tam v megahrncích a rozdávali zdarma do kelímků. Verunce moc
chutnala, a tak jsem si ofotila recept, který tam měli na stolečku
k dispozici. No a až letos se nám podařilo u nás na venkově nasbírat
čerstvé mladé kopřivy
- listy asi ze 40 čerstvých mladých kopřiv (trháme jen vršky,
2 horní patra)
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku, nastrouhaný
- 1 velká brambora, nakrájená na kostičky
- 1,5 l vody
- zeleninový bujon
- 100 ml smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Kopřivy spaříme horkou vodou, aby nás nepálily do rukou při obírání
listů. Listy natrháme (nakrájíme) na hrubo. Nakrájenou cibulu osmahneme
v hrnci na oleji dozlatova, přidáme česnek a po chvíli i kopřivy a
nakrájené brambory. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo horkou vodou,
okořeníme podle chuti, přikryjeme poklicí a vaříme do změknutí brambor.
Pak polévku rozmixujeme. Vmícháme smetanu a podáváme.