Ze Spa do Trois-Points

Dnešní den jsme si vyřízli další zářez, tedy další cyklovýlet v Ardenách. Tentokrát v místech, které jsme už předtím prozkoumali pěšky – Hockai jako otočku při výletu údolím říčky La Hoegne a Trois-Points při výletu na tamní rozhlednu. Plán byl jednoduchý. Dojet autem do Spa a vyrazit po cyklostezce L44a, RAVeL Ligne 44a Sart-Stavelot přes Hockai, Francorchamps, závodní okruh Spa-Francorchamps, Stavelot a zakončit to v Trois-Points na již dříve vyzkoušeném hřišti. Pro mě zbyla navíc ještě třešnička na dortu, a to dojet pro auto a vyzvednout rodinku z hřiště.

IMG_20180511_165336-nahled

Cestu do Spa známe už jako vlastní boty, ale najít nějaké vhodné parkoviště u cyklostezky se nám nepodařilo. Chtěli jsme najít něco v Nivezé, ale nakonec jsme skončili u aquaparku nad Spa. Místo to nebylo ideální, protože nám to z tama trvalo ještě čtvrt hodinu po místních silnicích, než jsme se dostali na cyklostezku. Začátek cyklostezky taky nebyl bůhvíjaký, protože tam bylo plno kamení a v Nivezé jsme museli přejít silnici v místě chybějícího mostu (tam, kde jsme před půl hodinou projížděli autem, hledajíce místo na parkování). Až o trochu později jsme přejížděli silnici (Avenue Fernand Jérome), u které bylo vhodné místo na zaparkování (tak snad někdy v příštím životě :-)). Cyklostezka dál pozvolna stoupala až do Hockai, kde jsme si v naší oblíbené restauraci dali zmrzku, kafe a pivo Orval.

obrazek obrazek obrazek
obrazek obrazek

Z vesničky Hockai už se víceméně jelo jen z kopce. Po chvíli jsme podjeli dálnici E42 a nečekaně rychle dojeli k závodnímu okruhu Spa-Francorchamps. Tento víkend zde pořádali Ferrari Racing Days, a tak se bylo na co koukat. Chvíli jsme stáli u plotu, ale z dáli toho nebylo moc vidět, a tak jsme jeli dál. Po pár minutách jsme dojeli na křižovatku, ze které se dalo sjet dolů. Moc se nám tam nechtělo, a tak jsem to jel prozkoumat a nakonec jsme tam skončili všichni. Sjeli jsme dolů a podjeli závodní dráhu a dostali se na odstavné parkoviště u motokárové dráhy. Závodní dráha přímo lízala toto menší parkoviště, takže jsme měli všechny ty bouráky svištějící dva metry od sebe. Super! Mezeru mezi jízdami jsme vyplnili koukáním na motokáry, což bylo neméně zajímavé. Původně jsem uvažoval, že bychom na Ferrari Racing Days zašli na celý den, ale myslím, že dvě hodinky koukání kolem tratě nám úplně stačily.

obrazek obrazek

Po této „Ferrari racing“ pauze, jsme se vyšplhali zpět na kopec s cyklostezkou a jeli dál na Stavelot, který jsme minuli a pokračovali dál bez zastávky až do Trois-Points. Konec cyklostezky tam není šťastně zakončený, protože se musí poté projít (projet) úzkým podjezdem pod železniční tratí, kde byl docela provoz. V centru jsme koupili něco na zub a po pár minutách dojeli k místnímu dětskému hřišti. Já jsem se moc nezdržoval, nasedl na kolo a sám valil zpět pro auto. Cestu jsem si náramně užil. Projel jsem Coo a uviděl konečně jediný belgický vodopád a vyšplhal se po pěkném ardenském venkově až k Domain de Berinzenne, kde jsme už také byli. Dojet z kopců do Spa už poté bylo otázkou jen pár minut, z kopce to pěkně svištělo.

Celkové hodnocení je jednička, dvakrát podtržená :-). Počasí bylo výborné, děti šlapaly jak divé, cíl i cesta sama byly super, navíc zpestření v podobě závodních aut a pěkná příroda. Co víc si přát?

Odkazy na mapy:

Radim | 11. 5. 2018 Pá 22.43 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 202x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: