Aviodrome Lelystad

Aviodrome je letecké muzeum nacházející se kousek od města Lelystad v provincii Flevoland (NL). Předpověď počasí na neděli byla výborná, a tak nám přišla návštěva tohoto muzea, které se nachází částečně venku a částečně uvnitř, jako dobrý nápad. Ráno jsme se naložili do auta a zhruba za hodinu a čtvrt jsme byli v cíli. Vstupné jsme neplatili, protože jsme už předtím koupili pro celou rodinku Museum kaart, která tam platí. Největším lákadlem je Boeing 747 Jumbo Jet v barvách KLM a samozřejmě nespočet dalších letadel a zajímavých expozicí z historie letectví. Strávili jsme tam celý den a perfektně jsme si to užili.
IMG_20180930_162448-nahled

Při vstupu děti dostaly knížečku, do které postupně zapisovali odpovědi na různé otázky a dostávali razítka za úkoly. Jedním z nich např. bylo vyťukat morseovkou své jméno.

Hned ze začátku se nacházela expozice popisující prvopočátky letectví v Holandsku a ve světě. Bylo to velmi zajímavé, škoda jen, že většina textů byla v holandštině. V hlavní budově/hangáru byly desítky letadel, vrtulníků a dalších modelů. První patro se věnovalo letům do vesmíru.
obrazek obrazek obrazek obrazek
Z hlavní budovy se dalo jít typickým letištním tubusem do Jumba. Být v takovém obrovském letadle a prošmejdit si jej musí být snem každého kluka. Já jsem to zvládl rovnou dvakrát :-). Letadlo bylo v zadní části očesané, takže bylo vidět pěkně pod „kůži“. Docela mě překvapily ocelová lanka natažená ve stropní části procházející celým letadlem. Říkal jsem si, že takové mechanické prvky už moderní letadla nemají, ale skutečnost vypadala jinak. Letadlo bylo opravdu obrovské.
obrazek obrazek obrazek obrazek
Z Boeingu jsme vyšli do venkovní expozice, kde jsme chvíli strávili na dráze pro letadlo-šlapadla. Další zajímavou částí areálu byla budova Amsterodamského letiště, kde se děti naučily trochu morseovku.
obrazek obrazek obrazek obrazek
obrazek obrazek obrazek
obrazekobrazek
Zbytek odpoledne jsme strávili v kavárně, 4D kinu a na dětském hřišti. Za vyplněnou knížečku děti dostaly diplom pro zkušené piloty. Odcházeli jsme těsně před zavíračkou :-). Aviodrome můžeme s klidným srdcem všem doporučit. Je to ideální destinace pro rodiny s caparty všeho věku. Tím, že se celý areál nachází přímo u místního letiště, je možné si objednat a zvládnout vyhlídkový let.
obrazek obrazek obrazek obrazek
Už při příjezdu k Aviodromu jsme si všimli menší kovové rozhledny, takže jako rozhlednový nadšenec jsem si ji nemohl nechat ujít. Jak jsme odjížděli, tak jsem se snažil všechny překecat na krátký výstup, ale nikomu se nechtělo. Na rozhlednu jsem si tak vylezl sám. Po pravdě musím řící, že to za moc nestálo, ale alespoň jsem si mohl připsat další rozhlednový úlovek.
obrazek

Radim | 30. 9. 2018 Ne 15.28 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 261x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: