Boerenkool stamppot - kaše z brambor a kadeřávku s klobásou
Toto je typické holandské jídlo. Nejdřív jsem vůbec nechápala, co to jako ten „stamppot“ je, ale v podstatě jde o rozmačkané brambory spolu s další zeleninou (kadeřávek, špenát, čekanka, zelí, pórek, mrkve), podle toho, na co máte zrovna chuť. Podává se s klobásou (rookworst). Recept v originále např. tady. Kadeřávek (kadeřavá kapusta) je pro mě nový druh zeleniny Teď na podzim jsou obchody plné reklam „uvař si stamppot“, takže jsem neodolala a koupila předpřipravený kadeřávek (nasekaný). Recept jsem našla v časopise obchodu Hoogvliet.- 1,5 kg brambor (typ C, tady „kruimige“)
- 500 g kadeřávku
- klobása
- 200 g slaninových kostiček
- 200 ml teplého mléka
- sůl, pepř
- trošku muškátového oříšku
Martina | 13. 11. 2018 Út 11.57 | Vaření, Zeleninové pokrmy, Jídla z masa | Tisk | 358x