Volendam a Marken

Trochu se zpožděním jsme zaregistrovali, že u nás doma v Čechách frčí něco jako Bedekr – zábavný a poznávací cestopis. Někde jsme to pochytili hlavně kvůli tomu, že tam zrovna dávali díly o Nizozemsku a Belgii, tj. navštívili známá místa, která jsme mnohdy také navštívili. Bedekr se mi líbil, ale moc jsem tomu nedal a v podstatě se mrkl jen na díl nazvaný Klasické Holandsko. Rád cestuji, a ještě raději poznávám cizí místa přes žaludek, a tak mi utkvěla v paměti malá rybářská vesnice Volendam, kterou v dílu opěvovali a kde baštili herinky. Takže jsme do Volendamu a na přilehlý ostrov Marken vydali také. Původně jsme chtěli jet na kole, ale kvůli počasí jsme zvolili jen pěší auto-výlet.
20200912_130551-nahled

Volendam

Autem jsme byli z Haagu ve Volendamu za hodinu a něco. Zaparkovali jsme přímo na náměstí před místním muzeem – Volendams Museum, které bylo naší první destinací.

Muzeum se nám moc líbilo. Sice to nebylo běžné moderní muzeum se spoustou interaktivních prvků pro děti, jak je v Nizozemsku běžné, ale to vůbec nevadilo. Expozice byly o historii města a běžném životu v minulém a předminulém století. Nejvíc nás zaujala vyzdobená místnost, která vznikla jako mozaika z obrázků z cigaret a doutníků, které se zde vyráběly. Zajímavé bylo i video a zpracování a uzení palingů (místních úhořů). Mě se moc líbily modely rybářských lodí.

obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Na náměstí směrem k přístavu měli v sobotu trh, takže se tam daly koupit různé místní „mlsky“. Zatím jsme však odolali a pokračovali k přístavu. Prošli jsme jej křížem krážem a byli rádi za menší množství turistů, způsobené pandemií korona viru. K vidění jsou pěkné dřevěné rybářské domky, většinou natřené na zeleno, které dnes povětšinou slouží jako restaurace nebo prodejny suvenýrů. Líbilo se nám v obchodě s místními sýry, kde měli malé muzeum popisující jejich výrobu. Pěknou částí města je čtvrť s miniaturními rybářskými domky, tvořící úplný labyrint :-).

obrazek obrazek obrazek

V jednu chvíli nás chytil hlad, a tak jsme koupili kibelingy, harinky a palingy jako oběd. Já jsem později dal ještě jednou herinka, měli ho v housce posypaný cibulí s pár plátky sladko-kyselé okurky, no prostě „mňam“. Zbytek rodiny se později ještě dokrmil hranolkami s majonézou.

obrazek obrazek

Cestou zpět k autu jsem se stavil v malém obchůdku místního pivovaru a koupil si pár lahví na ochutnání a pěknou sklenici.

Marken

Marken je malý ostrov, který se nachází kousek od Volendamu v Markermeer. Dá se na něj dostat dvěma způsoby – na lodi z Volendamu (Volendam Marken Express – zbytečně drahé) nebo po hrázi autem, na kole či pěšky. Hned u vjezdu je parkoviště (cca 7 € za dvě hodiny), kde jsme nechali auto. Původně nás lákala dílna vyrábějící místní dřeváky, ale v podstatě šlo o stejnou prohlídku, která byla zdarma nabízena v Zaanse Schans. Samotný přístav nás také nijak nenadchl, a tak jsme se vydali na procházku směrem k majáku Paard van Marken. Sice bylo těžké rodinku překecat na čtyřkilometrovou procházku k majáku, který není veřejnosti přístupný, ale podařilo se a maják byl pěkný. Udělali jsme pár hezkých fotek, tak jak jsem plánoval :-), a vydali se zpět. Cestou jsme navíc narazili v Minnebuurtu i na pěkné dětské hřiště.

obrazek obrazek

Večer mi Ondra před spaním řekl, že to byl ten nejlepší výlet. Přeloženo do normální mluvy to znamenalo „pořádně jsem se najedl, nikde jsem nemusel šlapat na kole, a i hřiště se našlo“ :-).

Radim | 12. 9. 2020 So 20.28 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 152x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: