Jednoduchý segedínský guláš
Za mého mládí jsem segeďák prostě nemusel. Hlavním důvodem bylo to, že moje mamka do něho dávala bůček, brrr – vařenej nemám rád . U Marti doma jej však dělají z libového vepřového masa, protože by jej tam jinak nikdo nejedl. Jednou jsem tam s ním také vypomáhal, a tak když se u nás doma řeklo, že budeme dělat segeďák (potřebovali jsme vyzkoušet naše zelí), tak bylo jasné, kdo se toho chopí.
Recept od Martininy mamky je velice jednoduchý.
Potřebujete:
- zelí
- vepřové maso (my jsme dali vepřovou kýtu)
- z koření červenou papriku, pepř, kmín, nové koření, bobkový list
- sůl
- cibuli
- smetanu
- mouku
- sádlo (já použil olej)
Aby maso bylo rychle měkké, tak používáme papiňák. Začneme osmahnutím cibulky na sádle, do které přidáme maso a též trochu osmahneme. Přidáme sůl, kmín, trochu papriky a pepře podle chuti. Vaříme zhruba dvacet minut v papiňáku. Poté přidáme oprané zelí a dáme opět na chvíli vařit, aby nám změklo – cca sedm minut. Poté už vše zahustíme smetanou, ve které je rozmíchána trochu mouky a papriky. Takto zahuštěný segeďák vaříme a mícháme zhruba čtvrt hodiny. Toť vše:-).
Radim | 17. 11. 2010 St 12.22 | Vaření, Vepřové maso | Tisk | 1461x